Unia. Raportteja yöstä 06.05.2017.

Edellinen

Seuraava

Arkisto  | Alkuun


Lämmitysjärjestelmä

Yritys, jossa olin töissä, valmisti erilaisia lämmitysjärjestelmiä. Järjestelmät olivat monimutkaisia, tehokkaita ja kalliita. Ne oli tarkoitettu lähinnä yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin: tehtaisiin, varastorakennuksiin, kauppakeskuksiin ja muihin tiloihin. Joskus onnistuttiin myymään joitain kappaleita yksityiseenkin käyttöön. Periaatteena oli, että jos joku ostaa, sitä myydään.

Aivan vastikään oli tullut tilaus Ruotsista. Vanhempi naisihminen tarvitsi taloonsa uuden lämpökattilan ja tuli tilanneeksi teollisuuden tarpeisiin suunnitellun järjestelmän, joka koostui yhdestä 15000 kilowatin öljypolttimesta, kolmesta 1000 litran bensiinisäiliöstä ja mittavasta polttoaine- ja lämpöputkistosta. Myyntimiehet vakuuttelivat, että järjestelmä pitäisi talon lämpimänä kyllä. Tilaus tosin vaatisi pieniä muutoksia tekniikkaan, mutta tässä voitiin tulla sen verran vastaan, että tuote räätälöitäisiin mahtumaan kellariin, pihalle ja viereiselle kävelytielle. Rouva oli mielissään, kun kuuli että hänelle varta vasten tehtävät muutokset saisi ilmaiseksi kaupan päälle.

Jokainen myyty järjestelmä oli firmalle tärkeä. Siispä asentajien lopetellessa työtään paikalle saapui tuotepäällikkö ja firman toimitusjohtaja.

Tuotepäällikkö oli nuorehko aasialainen nainen, joka asteli kellariin tarkastamaan polttoainesäiliöiden kunnon. Seurasin vierestä, kun hän hämmästeli, oliko normaalia että säiliöt olivat avonaisia ja niin täynnä bensiiniä että osa polttoaineesta oli valunut lattialle. Itse puolestani ihmettelin, oliko bensiini ylipäätään oikea polttoaine öljyyn perustuvaan järjestelmään. Joka tapauksessa, korkokengissä ja pikkutakissa, ilman hengityssuojaimia, tuotepäällikkö tarttui luutaan ja lakaisi ylimääräiset nesteet viemäriin. Oli tärkeää että kaikki näyttäisi hyvältä asiakkaan silmissä.

Kellariin ei mahtunut enempää laittestoa, joten seurasin polttoaineputkia ulos ovesta, kunnes saavuin pihan kautta pyörä- ja kävelytielle. Tien keskelle oli pysäköity rekka-auto, jonka lavalla oli vielä yksi tuhannen litran bensiinisäiliö ja varsinainen lämmityskoneisto. Laitteisto oli vielä purkamatta, joskin polttoaine- ja lämpöputket oli jo vedetty kiinni. Kiinnitin huomiota siihen, että putkia oli suhteellisen vähän verrattuna järjestelmän kokoon. Lisäksi osa putkista olisi voinut olla siistimminkin asennettu, koska muutama kohta oli mutkalla eikä ollenkaan suorassa.

Toimitusjohtaja ilmeisesti huomasi saman asian, koska kiipesi lavalle ja yritti siirtää laitteistoa parempaan asentoon. Insinöörit yrittivät varoittaa, mutta liian myöhään. Polttoainesäiliö kallistui ja alkoi vieriä lavan reunaa kohti. Kaikki tiesimme, mitä siitä seuraisi, joten juoksimme niin nopeasti kuin pystyimme ennen kuin rysähtäisi.

En ehtinyt kovin kauas, kun valtava räjähdys heitti minut ilmaan ja lennätti asutuksen yli kohti viereistä järveä. Yritin ohjailla lentoa niin että tulen lieskat ja bensiiniroiskeet eivät osuisi minuun. Onnistuinkin tässä jossain määrin niin että polskahdin veteen haluamaani kohtaan. Pysyttelin upoksissa hetken aikaa ennen kuin uskalsin nostaa pääni veden pinnalle.

Toimitusjohtaja teki parhaansa kääntääkseen tapahtumat voitoksi. Hänen mukaansa pamahdus osoitti miten valtavia voimia järjestelmä hallitsi.